Examenul Cambridge C1 Advanced, cunoscut si sub numele de Cambridge Advanced Certificate (CAE), este penultimul examen din suita de examene Cambridge English. Aceasta testare este in general acceptata de universitatile din lume pentru programele de studii avansate, cat si de majoritatea angajatorilor de top.

La fel ca toate  examenele Cambridge, nivelul C1 Advanced se finalizeaza cu un rezultat de tipul promovat/nepromovat, iar celor care il promoveaza li se elibereaza un certificat de limba engleza cu valabilitate nelimitata.

Examenul CAE poate fi sustinut in forma traditionala pe foaie de hartie sau in format electronic. Fiecare dintre aceste versiuni dureaza in total 235 de minute. 

Cea mai utila modalitate de pregatire pentru examenul Cambridge C1 Advanced (CAE) este frecventarea lectiilor dedicate de limba engleza. Centrul lingvistic Twinkle Star organizeaza cursuri pentru copii, adolescenti si adulti, pentru toate nivelele de cunostinte.

Mai mult, cursantii iti pot evalua abilitatile prin intermediul testelor de simulare, astfel incat sa poata avea o imagine exacta asupra aspectelor care necesita imbunatatire. Mai multe detalii pe website-ul Twinkle Star: www.twinklestar.ro.

Ce este Advanced CAE si la ce foloseste?

Advanced CAE este un certificat emis de Universitatea din Cambridge, care valideaza faptul ca ai o stapanire operativa si eficienta a limbii engleze. Certificatul este valabil la nivel international, desi examenul testeaza gramatica si vocabularul englezesc britanic.

Singurul certificat care il depaseste este C2 Proficiency, care testeaza abilitatile native in utilizarea orala si scrisa a limbii engleze. Alaturi de First, Cambridge Advanced este unul dintre cele mai solicitate certificate de limba engleza de catre companii si institutii publice din intreaga lume.

Cum este structurat CAE?

Examenul Cambridge Advanced este impartit in 4 teste, fiecare corespunzand celor mai importante aspecte care sunt luate in considerare la invatarea unei limbi straine.

Reading and Use of English: test in cadrul caruia se masoara capacitatea de a citi texte in limba engleza si cunostintele de vocabular si gramatica.
Advanced Writing – testeaza capacitatea de a scrie 2 texte de natura diferita in limba engleza.

Listening: vizeaza abilitatea de a intelege engleza orala in situatii diferite.
Speaking: implica purtarea unei conversatii cu un alt candidat la CAE Advanced din Cambridge si supravegheat de un examinator Cambridge. 
 

Formatele examenului CAE  

Ai la dispozitie doua modalitati de obtinere a certificatului C1 Advanced: prima dintre ele, numita Paper Based, consta intr-un examen pe hartie, iar cea de-a doua, Computer Based, consta intr-un examen care se desfasoara in intregime pe calculator.

Este important de retinut ca proba orala a ambelor formate se desfasoara in compania unui reprezentant oficial al Universitatii din Cambridge.

Timpul si pretul pentru ambele modalitati de Cambridge Advanced C1 sunt aceleasi. Testul oral al CAE Advanced se desfasoara de obicei cu o zi inainte sau in aceeasi zi a examenului, la un centru de examinare autorizat. 

Mai jos, iti prezentam principalele caracteristici dintre cele doua formate de examen Cambridge Advanced, astfel incat sa il poti alege pe cel care ti se potriveste cel mai bine.

Cum se desfasoara examenul?

Asa cum am mentionat, formatul Cambridge Advanced CAE Paper Based se face pe hartie. Pentru aceasta, vei avea mai multe foi de examen, cate una pentru fiecare parte a testului.

Examinatorul Cambridge Advanced va fi responsabil sa ti le puna la dispozitie la inceputul fiecarei parti.

Pe aceasta foaie de examen vei putea lua toate notitele pe care le consideri utile, intrucat ceea ce notezi nu va fi evaluat. Ceea ce va avea valoare va fi foaia de raspuns pe care examinatorul ti-o va da odata cu foaia de examen.

Pe aceast va trebui sa completezi casutele corespunzatoare raspunsurilor corecte la fiecare intrebare din sectiunea Reading and Use of English.

Atunci cand va trebui sa scrii raspunsuri complexe, o vei face in sectiunile dedicate, unde va trebui sa incluzi fiecare litera care formeaza cuvantul cu majuscule intr-o casuta destinata pentru aceasta. Vei putea raspunde la exercitii in ordinea pe care o alegi.

Este important sa ai mare grija de foaia de examen si sa verifici daca raspunsurile pe care le-ai marcat sunt corecte. In cazul in care observi ca ai gresit, poti oricand sa ceri ajutorul examinatorului care se va afla in sala pentru a-ti oferi o solutie.

Testul de ascultare este alcatuit set de clipuri audio pe care, evident,  le vei asculta. Mecanica este simpla, in timp ce asculti, trebuie sa notezi raspunsurile corecte pe foaia de examen si apoi sa transcrii rezultatele pe foaia de raspuns.

Candidatii vor trebui sa scrie de mana pe foaie raspunsurile finale ale diferitelor exercitii. Cei mai multi aleg sa scrie o schita pe foaia de examen si sa o mute curat pe foaia de raspuns. In acest fel incearca sa evita taieturile sau mazgaliturile. 

Acest tip de examen are loc, de obicei, in universitati, scoli, licee sau alte centre mari de pregatire, in functie de numarul de candidati inscrisi pentru fiecare examen. Afisarea rezultatelor poate dura pana la 6 saptamani.

In ceea ce priveste sustinerea examenului in format electronic, sectiunile si timpul de lucru sunt aceleasi. Singura diferenta, asa cum este de asteptat, este ca totul se desfasoara in format digital.

Nivel de limba engleza echivalent cu Cambridge Advanced

Dupa cum am mentionat deja, nivelul CAE este echivalent cu un nivel C1. Cadrul European Comun de Referinta pentru Limbi este un standard de referinta care serveste la masurarea nivelului de intelegere si exprimare orala si scrisa a unei anumite limbi, in acest caz engleza. Cadrul European

Comun de Referinta pentru Limbi serveste la o mai buna organizare a dezvoltarii programelor de invatare a limbii engleze orientate in mod specific catre fiecare nivel.

In plus, este cea mai buna modalitate de a defini nivelul de cunoastere a limbii engleze al fiecarui elev si de a inregistra evolutia acestuia in procesul de invatare prin diferite etape.

Pe scurt, este criteriul comun folosit pentru a cunoaste nivelul de engleza al unei persoane si are urmatoarea scala:
A1 (pre), A1 si A2 – demonstreaza o competenta de baza in utilizarea limbii engleze. Potrivit pentru elevii tineri.
B1 si B2 – echivaleaza cu un nivel mediu si mediu-inalt corespunzator si certifica faptul ca este un utilizator independent de limba engleza.
C1 si C2, la acest nivel se incadreaza in nivelul avansat CAE C1 de la Cambridge si este echivalent cu o utilizare avansata a limbii engleze in toate tipurile de situatii.

Atunci cand te pregatestii si promovezi examenul Cambridge Advanced CAE, vei obtine o recunoastere oficiala pentru: 

Capacitatea de a intelege texte extinse si foarte solicitante.

Exprimarea orala in limba engleza in mod fluent si spontan, fara a da semne de a intampina dificultati in gasirea de termeni adecvati in orice moment.

Utilizarea eficienta si flexibila a limbii engleze in scopuri sociale, academice si profesionale. Redactarea de texte complexe, in mod coerent, corect structurate si fara dificultati la adaugarea de detalii.

Pentru mai multe informatii despre examenele Cambridge Advanced English, viziteaza site-ul centrului lingvistic Twinkle Star: www.twinklestar.ro.=

5 thoughts on “Totul despre examenul Cambridge C1 Advanced (CAE)

  1. Sunt impresionat de profunzimea analizei facute in acest articol. Autoarea a adus la lumina aspecte importante si a oferit perspective interesante asupra subiectului tratat.

  2. Autoarea a abordat subiectul intr-un mod foarte clar si concis, facandu-l usor de inteles pentru oricine. Mi-a placut modul in care a structurat informatiile si argumentele prezentate.

  3. Articolul este extrem de interesant si informativ. Am descoperit multe lucruri noi despre subiectul discutat si mi-a deschis ochii asupra unor aspecte pe care nu le luasem in considerare pana acum.

  4. Am apreciat faptul ca autorul a abordat subiectul intr-un mod obiectiv si echilibrat, prezentand atat avantajele, cat si dezavantajele situatiei discutate. De asemenea, am gasit utila recomandarea de solutii pentru problemele ridicate in articol, ceea ce ofera cititorilor perspective noi si posibile rezolvari. Un material informativ si bine structurat.

  5. Articolul este foarte bine documentat si ofera o perspectiva interesanta asupra subiectului abordat. Autorul isi argumenteaza punctele de vedere cu exemple relevante si studii de caz, ceea ce face ca informatiile prezentate sa fie usor de inteles si de retinut. Este un material foarte util pentru cei care doresc sa inteleaga mai bine aceasta tema.

Comments are closed.