Varietatea de perdele si draperii poate fi o adevarata provocare atunci cand te decizi sa-ti decorezi casa. La fel ca si hainele, acestea trebuie sa se potriveasca cu restul incaperii, dar alegerea lor depinde de alte criterii, precum tipul de camera in care sunt amplasate sau materialul din care sunt realizate.

Primul pas este sa determinati dimensiunea si sistemul de prindere, apoi notati urmatoarele sfaturi pentru a va ghida catre alegerea de succes.

Cum le asortezi?

Cand vine vorba de potrivire, primul lucru care imi vine in minte este culoarea. Acest lucru este important atunci cand alegeti perdele si draperii, dar nu este suficient. Daca ti-ai ales mobila, poti decide culoarea perdelelor in functie de aceasta. Acordati atentie tapiteriei scaunului, fotoliului sau canapelei din camera si alegeti aceeasi nuanta sau tip de imprimeu pentru perdele. Il poti asorta si cu materialele textile de pe pat (cearsafuri, perne). Pentru comoditatea ta, unele magazine au perdele care vin deja cu cearsafuri.

Cand vine vorba de textile, covoarele sunt si un ghid excelent pentru alegerea perdelelor si al draperiilor. Perdelele pot avea o nuanta dominanta daca vine in mai multe culori, sau o nuanta mai inchisa sau mai deschisa daca covorul este o singura culoare. Daca iti place sa faci mici modificari in casa ta, cumpara, de fiecare data cand vrei sa o faci, o combinatie diferita de perne decorative care sa se potriveasca cu perdelele si draperiile.

Dupa cum am spus mai sus, asortarea draperiilor si a perdelelor nu este doar despre culoare. Alegerea materialelor este foarte importanta pentru a se coordona cu celelalte elemente din camera. Incercati sa plasati aceeasi linie de material sau doua tipuri potrivite in toata camera.

Cum se masoara latimea draperiilor si a perdelelor

Latimea draperiilor si perdelelor depinde de sistemul de prindere deja instalat sau care urmeaza sa fie instalat, precum si de designul si aspectul draperiilor si perdelelor. Cand luati masuratori, utilizati banda metalica suficient de tare si care nu este usor de indoit.

Pentru estetica si pentru a putea controla usor luminozitatea incaperii, sistemul de fixare (galeria, bara etc.) trebuie sa aiba 15-30 cm lungime pe fiecare parte a ferestrei. Desigur, lungimea si pozitionarea sistemului de prindere depinde si de pozitionarea ferestrelor pe perete (margini etc.) si de designul incaperii.

Latimea draperiilor si perdelelor cu model
Perdelele si draperiile cu model nu trebuie sa fie la fel de bogate, cu prea multe pliuri si pliuri, deoarece isi pierd detaliile. Latimea draperiilor si perdelelor se calculeaza dupa cum urmeaza: Lungimea sistemului de prindere x 2. Impartiti latimea la 2 daca doriti sa faceti mai usor sa intre 2 perdele in fereastra. Latimea perdelei este de 2 bucati = lungimea sistemului de prindere x 2/2;

Latimea draperiilor si perdelelor simple
Pentru perdele si draperii simple, daca nu exista un model, este mai bine sa mergeti cu latimi mai largi, astfel incat acestea sa fie „mai bogate”. Latimea se calculeaza dupa cum urmeaza: Lungimea sistemului de prindere x 2,5. Daca doriti sa faceti cele 2 perdele mai accesibile ferestrei, impartiti latimea la 2. Latimea celor 2 perdele = lungimea sistemului de fixare x 2,5 / 2

Lungimea sistemului de prindere pentru galerii si stalpi nu trebuie sa includa finisaje decorative. Luati in considerare numai lungimea galeriei dintre capetele sale decorative.

Sisteme de prindere a draperiilor si perdelelor

Perdelele si sistemele de prindere nu afecteaza doar vizual aspectul unei camere, ci va afecteaza si intr-o anumita masura atunci cand luati masuratori pentru perdele si draperii.

Dupa cum sa mentionat deja, sistemul de fixare trebuie sa fie la cel putin 15 cm deasupra ferestrei, chiar si la racordarea la tavan (sine etc.). Cu cat este mai sus, cu atat aspectul este mai elegant si camera arata mai mare.

Galeriile si sinele pentru perdele si draperii sunt sistemele de prindere alese de dvs. Perdelele si sinele pentru perdele sunt sisteme mai discrete, in timp ce galeriile va pot ajuta sa conturati mai bine stilul si atmosfera pe care le doriti.

In functie de fiecare sistem si de dorintele individuale, exista mai multe modalitati de a monta perdele si draperiile la aceste sisteme, si anume:

Perdele si draperii pe inele
Usor de prins, manevrat si masurat. Aceste inele sunt instalate pe perdele si draperii, iar in ele sunt introduse tije sau tije de sprijin. Acest mod este compatibil cu galeriile.

Perdele si draperii pe rejansa
Nu sunt greu de montat, sunt elegante, dar trebuie sa va asigurati ca rejansa este rezistenta, are snururi rezistente care nu se vor rupe, formeaza un pliu perfect si nu se schimba forma dupa imbracare . Perdelele si draperiile de pe rejansa pot fi atasate de galerii , tije, sau de sina.

Perdele si draperii pe bride
Bridele sau clipsurile sunt niste bretele realizate din materialul perdelei sau perdelei, prin care se introduc bare sau tijele sistemului de fixare (galerie). Acest accesoriu este folosit in galerii, de obicei in camerele copiilor sau bucatarii.

Cum sa alegi perdelele in functie de tipul de camerei?

De asemenea, discutam despre materiale atunci cand avem in vedere tipul de camera pentru care alegi perdele. Nuantele masive, opace si mai inchise sunt potrivite pentru dormitoare. In acest caz, exista o alta optiune, alegeti perdele concepute pentru a inchide lumina si perdele clare sau de culoare deschisa in timpul zilei pentru o camera luminoasa. Pentru dormitoare, alege nuante simple, linistitoare si evita imprimeurile si culorile puternice care nu sunt potrivite pentru camerele de odihna.

Mari si lungi, asa ar trebui sa arate perdelele vii. Amintiti-va si mentineti stilul pe care il decorati in restul camerei. Proiectate pentru activitati de zi, trebuiau sa permita intrarea luminii, astfel incat materialele trebuiau sa fie transparente si deschise la culoare. Lungimea trebuie sa le permita sa atarne pe podea, chiar daca sunt exagerate, efectul este eficient, mai ales daca geamurile lasa sa intre vantul, creeaza o atmosfera placuta.

Alegerea culorilor deschise in sufragerie nu este o regula. Daca restul incaperii iti permite (tonuri neutre, materiale simple), alege culori contrastante, puternice sau imprimeuri indraznete care se potrivesc cu stilul ales. Dar retineti ca expunerea lor la ferestre poate provoca deteriorarea prematura a culorii.

In bucatarie, perdelele nu mai trebuie sa ajunga pana la pardoselala. De exemplu, acestea vor ajunge la nivelul pervazului. Principalul lucru de retinut este sa fie cat mai practic, translucid si usor de manevrat. Materialele trebuie sa fie rezistente la umiditate, abur si mirosuri precum bumbac, poliester, viscoza. Pentru bucatarie, cele mai potrivite sunt roletele, storurile, jaluzelele, deoarece sunt foarte practice.

5 thoughts on “Cum sa alegi perdelele si draperiile

  1. Ma bucur ca am avut ocazia sa citesc acest articol pentru ca mi-a deschis ochii asupra unor aspecte pe care nu le luasem in considerare pana acum. Am apreciat modul in care autorul a structurat informatiile si mi-a oferit perspective noi asupra subiectului abordat.

  2. Articolul este foarte interesant si m-a ajutat sa inteleg mai bine conceptele prezentate. Autorul a abordat subiectul intr-un mod clar si concis, facandu-l usor de inteles pentru cititori. Sunt impresionat de profunzimea analizei si de informatiile relevante prezentate.

  3. Ma bucur sa vad ca se discuta tot mai mult despre integrarea tehnologiei in sistemul educational. Este esential ca scolile sa se modernizeze si sa ofere elevilor acces la instrumente digitale care ii ajuta sa invete mai usor si mai eficient.

  4. Autoarea prezinta argumente solide privind eficienta invatarii online si sustine ca aceasta metoda poate fi la fel de eficienta ca si predarea traditionala. Este impresionant cum tehnologia poate revolutiona procesul de educatie.

  5. Articolul ofera o perspectiva interesanta asupra impactului tehnologiei in educatie si subliniaza beneficiile utilizarii platformelor online pentru cursuri. Este important sa ne adaptam la schimbarile din societate si sa folosim resursele digitale in avantajul nostru.

Comments are closed.